Дивата котка[3] (Felis silvestris) е дребен бозайник от разред Хищници, семейство Коткови (Felidae), род Котки.

Разпространение

Разпространена е в Европа, Предна и Средна Азия и Африка. Живее в скалисти или гористи местности. В наши дни дивата котка се е превърнала в сравнително рядко (макар и считано за незастрашено) животно, тъй като домашните котки и хората я изместват от биотопа, който традиционно обитава.

Описание

Размерите на дивите котки са малко по-големи от тези на произлязлата от техния вид Домашна котка. Тези животни имат дължина от 45 до 80 cm (91) и височина до 43 cm, опашка, дълга 29 – 34 cm. Тялото на дивата котка е здраво и набито, покрито с гъста козина. Теглото ѝ е от 3 до 8 кг.